Leksykon smaków (Okładka twarda)

Leksykon smaków

Leksykon smaków (Okładka twarda)

Oferta specjalna -36%
Kup na prezent
TO NIE JEST ZWYKŁA KSIĄŻKA KUCHARSKA!

„Leksykon smaków” Niki Segnit to książka, która na zawsze odmieni Twój sposób patrzenia na najzwyklejsze nawet produkty spożywcze! To doskonałe rozwiązanie zarówno dla tych, którzy dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni, jak i dla tych nieco bardziej doświadczonych, którzy nieustannie poszukują nowych kulinarnych inspiracji i doznań. Jeśli nie boisz się połączyć słodkiego smaku banana ze słonym bekonem, połączenie kaszanki z czekoladą wywołuje u Ciebie niekontrolowany ślinotok, a na myśl o kozim serze zestawionym z arbuzem burczy Ci w brzuchu, bez wahania sięgnij po „Leksykon smaków” – na pewno nie pożałujesz!

Do każdej kuchni czasem zakrada się nuda. Czasami bywa tak, że nawet największy pasjonat sztuki kulinarnej z rozczarowaniem zamyka lodówkę, w której nie znalazł żadnych składników, które mógłby połączyć w ciekawą, niebanalną potrawę. Bo nie od dziś przecież wiadomo, że niektóre produkty spożywcze pasują do siebie jak ulał, podczas gdy inne gryzą się, a zestawienie ich smaków razem może wręcz przyprawić o mdłości. Niki Segnit, autorka „Leksykonu smaków”, przekonuje jednak, że w kuchni warto eksperymentować, ponieważ może się okazać, że świetnie współgrać będą ze sobą smaki, których połączenie na jednym talerzu niewielu przyszłoby w ogóle do głowy!

Segnit w swojej książce skupiła się na 99 produktach spożywczych, które najpierw podzieliła na szesnaście grup na podstawie tożsamości smaku. Wśród tych grup znajdują się między innymi: smaki mięsne (do których zaliczono np. kurczaka, wieprzowinę, wołowinę, ale także kaszankę), ziemiste (wśród których są grzyby, buraki, ziemniaki i seler), siarkowe (jak choćby kapusta, kalafior, czosnek i jajka), kremowo owocowe (w tym banan, melon, kokos czy mango), morskie (do których zaliczono kawior, skorupiaki, ostrygi i białe ryby) oraz pieczone (jak czekolada, kawa czy orzeszki ziemne). Potem zestawiła te produkty parami i spośród około pięciu tysięcy połączeń wybrała blisko tysiąc, a następnie opisała je w „Leksykonie smaków”.

Każdy składnik został przez autorkę szczegółowo opisany pod względem smaku i aromatu, a także jego właściwości, z których można zrobić użytek w swoich kulinarnych podbojach. Następnie Niki Segnit prezentuje kilka najciekawszych, najbardziej popularnych, ale i tych najbardziej zaskakujących połączeń danego produktu z innymi składnikami. Nie ogranicza się jednak jedynie do wypisania swoich propozycji – uzupełnia je niezwykle interesującymi ciekawostkami, historiami i anegdotami dotyczącymi sytuacji, w których po raz pierwszy zetknęła się z daną smakową kompozycją, a także przykładowymi intrygującymi przepisami wykorzystującymi właśnie to opisywane zestawienie. „Leksykon smaków” to książka pełna inspiracji i pomysłów na nowe kulinarne przygody, dzięki którym w Twojej kuchni już nigdy nie zagości monotonia!

Niki Segnit to pochodząca z Londynu specjalistka od marketingu, która w przebiegu swojej kariery zawodowej współpracowała z wieloma znaczącymi markami z branży spożywczej. Swoją pasję do gotowania odkryła dość późno i przez przypadek, jednak od tamtego czasu nie ustaje w swojej misji odnajdywania najciekawszych smaków domowej kuchni różnych zakątków świata, z którymi potem eksperymentuje we własnej kuchni. Przez pewien czas pisała do brytyjskiego dziennika „The Times”, na łamach którego publikowała felietony na temat najróżniejszych połączeń smaków i aromatów. Jej książka „Leksykon smaków” stała się absolutnym światowym bestsellerem i doczekała się tłumaczeń na kilkanaście języków obcych.

OCEŃ JAKO PIERWSZY!

"Leksykon smaków" wciąż czeka na pierwszą opinię.
Napisz co sądzisz o tym produkcie.