Jedzenie, które leczy (Okładka twarda)

Jedzenie, które leczy
Popularni specjaliści od zdrowego trybu życia, Karolina i Maciej Szaciłło, po raz kolejny przekonują, że jedzenie nie jest jedynie czynnością niezbędną do przeżycia, a jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan ciała i ducha człowieka. W publikacji „Jedzenie, które leczy” autorzy sięgnęli do ajurwedy, czyli tradycyjnej, liczącej ponad pięć tysięcy lat medycyny naturalnej, wywodzącej się z Indii. W oparciu o nią opracowali i zaprezentowali swoim czytelnikom metody żywienia, dopasowane indywidualnie do każdego człowieka, dzięki którym można wprowadzić do swojego życia niezbędną harmonię i balans.

Mimo że świadomość ludzi dotycząca zdrowego trybu życia zdecydowanie zwiększyła się w ostatnim czasie, to wbrew pozorom wielu z nas wciąż nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, iż jedzenie jest bodaj najważniejszym elementem składowym dobrego samopoczucia, ale także stanu zdrowia człowieka. Pokarm ma wpływ na energię życiową, wagę, kondycję skóry, włosów i wszystkich narządów, a więc krótko mówiąc – całego organizmu. Nie można twierdzić, że żyje się zdrowo, gdy dba się o swoje ciało jedynie od zewnątrz, zapominając zupełnie o odpowiednim odżywianiu.

Sekretem witalności i dobrego zdrowia, znanym już od wielu tysięcy lat, jest spożywanie pokarmów dopasowanych do specyficznych potrzeb i wymagań konkretnego człowieka. Karolina i Maciej Szaciłło, opierając się na wiedzy zawartej w starożytnym systemie medycyny naturalnej, ajurwedzie, w swojej najnowszej książce, zatytułowanej „Jedzenie, które leczy”, opisali produkty spożywcze: warzywa, owoce, zioła i przyprawy, z których można zbudować pełny jadłospis, będący zarazem niezawodnym przepisem na zdrowie i dobre samopoczucie.

Przepisy kulinarne zaproponowane przez Szaciłłów są zgodne z promowanym przez ajurwedę holistycznym podejściem do zdrowia człowieka. Autorzy pomagają w swojej książce ustalić każdemu czytelnikowi swoją konstytucję, czyli jego indywidualne cechy, od których zależy dopasowanie odpowiedniej diety. Są wśród nich nie tylko wiek i waga, ale także sposób trawienia czy zapotrzebowanie energetyczne. Ponadto autorzy podpowiadają, jak dostosować swój sposób żywienia do panujących wokół nas warunków, w tym np. pory roku. Oprócz przepisów na pyszne, zdrowe potrawy oraz tekstów o charakterze reportażowym napisanych przez Macieja i Karolinę, czytelnicy otrzymują także cenne porady dotyczące trybu życia, które zostały opracowane pod okiem specjalisty w zakresie ajurwedy, Przemka Wardejna.

Karolina Szaciłło to blogerka i autorka publikacji na temat diety bezmięsnej i roślinnej, zdrowego odżywiania i odchudzania. Maciej Szaciłło to ekspert w zakresie ekologicznego trybu życia i zdrowego odżywiania. W porannym programie Dzień Dobry TVN prowadzi cykl dotyczący zdrowego, wegańskiego odżywiania. Wspólnie małżonkowie napisali jak dotychczas kilka bestsellerowych książek, jak „Karolina na detoksie”, „Karolina odNowa”, „Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem”, „Jem (to co) kocham i chudnę”, „Detoksy”, „Para w kuchni” oraz „Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków”.

OCEŃ JAKO PIERWSZY!

"Jedzenie, które leczy" wciąż czeka na pierwszą opinię.
Napisz co sądzisz o tym produkcie.