Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan.Wyd. 2 (Okładka twarda)

Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan.Wyd. 2

Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan.Wyd. 2 (Okładka twarda)

Oferta specjalna -35%
Kup na prezent
„Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan” to wydawniczy debiut jednej z najciekawszych blogerek kulinarnych ostatnich lat. Marta Dymek w 2013 roku rozpoczęła prawdziwą rewolucję w polskiej blogosferze, otwierając „Jadłonomię” – blog, na którym zaczęła publikować swoje autorskie przepisy na dania kuchni wegańskiej. Wbrew temu, czego można by się było spodziewać, ten dość niszowy jak dotychczas dział kulinariów szybko zyskał ogromną popularność, a sama Dymek stała się niemal wyrocznią dla każdego, kto chce jeść smacznie, zdrowo i pożywnie, ale bez wykorzystania mięsa i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Pokłosiem popularności bloga – który zdobył tytuł Kulinarnego Bloga Roku 2013 – była publikacja pierwszej książki kucharskiej Marty Dymek, w której zawarła sto najciekawszych, opracowanych przez siebie przepisów kuchni warzywnej. „Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan” ukazała się po raz pierwszy w 2014 roku i wywołała taką furorę, że do tej pory doczekała się już kilku wznowień.

Książka ta, jak nietrudno wywnioskować z tytułu, kierowana jest zarówno do tych miłośników kulinariów, którzy na co dzień nie jedzą mięsa, ale również do tych, którzy weganami czy wegetarianami nie są, ale pragną odkrywać nowe smaki i przełamywać konwenanse. Znaleźć w niej można receptury na intrygujące potrawy, do których przygotowania wykorzystuje się najróżniejsze pyszne, kolorowe, sezonowe owoce i warzywa, a także grzyby, orzechy, zboża czy nasiona. Stanowią one doskonałą alternatywę dla tradycyjnej, mięsnej kuchni, którą praktykuje zdecydowana większość Polaków. Ponadto otwierają one oczy – i umysły – zatwardziałych mięsożerców na składniki, które do tej pory były przez nich niedoceniane lub zupełnie ignorowane. Marta Dymek wcale nie próbuje za pomocą „Jadłonomii” nawrócić kogokolwiek na swój sposób postrzegania świata i gotowania – zaprasza natomiast do swojej kuchni każdego, kto ma ochotę razem z nią wyruszyć w nową, fascynującą i inspirującą przygodę z kuchnią wegańską, która nie jest bynajmniej nudna i nijaka.

„Jadłonomia” to prawie trzysta stron przepisów podzielonych na kilka kategorii tematycznych, jak na przykład „Bulwy i korzenie”, „Warzywa zielone”, „Warzywa strączkowe” czy „Liście i zioła”. Dzięki temu za każdym razem z łatwością można znaleźć przepis, na który akurat mamy ochotę. Każda receptura opatrzona jest wstępem od autorki, w którym przybliża genezę powstania danej potrawy i podaje cenne wskazówki dotyczące jej przygotowania, a także przepięknymi zdjęciami, które dodatkowo podkręcają apetyt. Składniki wykorzystywane przez Martę Dymek są łatwo dostępne, ale jednocześnie niebanalne, dzięki czemu w kuchni nigdy nie zagości nuda! Z „Jadłonomii” czytelnik dowie się też, w jaki sposób wykorzystać te elementy warzyw, które normalnie po prostu by wyrzucił – autorka podpowiada, co można zrobić na przykład z warzywnych obierek, natki marchewki czy łodygi brokułu.

Jeśli często brakuje Ci pomysłu na posiłek, masz już dość wiecznie tych samych, nudnych potraw i chcesz się dowiedzieć, jak przygotować szparagowe cappuccino, spaghetti z cukinii, burgery z buraków czy pasztet z selera – bez wahania sięgnij po „Jadłonomię” i zakochaj się w kuchni warzywnej!

OCEŃ JAKO PIERWSZY!

"Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan.Wyd. 2" wciąż czeka na pierwszą opinię.
Napisz co sądzisz o tym produkcie.